Quantcast
Channel: 2 BE JAMMED » Feedly
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Hoe volg jij dat allemaal? Zo stroomlijn ik mijn informatiestromen

$
0
0
1594-business

Free download @graphicstock

Ha vakantievierder!

Mijn vakantie is weer voorbij, maar ik heb nog leuke vooruitzichten in oktober :) Dus niet getreurd en weer fijn aan de slag.
Zo’n vakantie is voor mij altijd weer een goed moment om weer orde op zaken te stellen mbt mijn informatiestromen. Ook veranderen de tools regelmatig, dus het was weer tijd voor een update van mijn PIM (Personal Information Management: het verwerven, organiseren, beheren en terugvinden van informatie voor eigen gebruik). Lees hierover meer in de masterscriptie van Leen Liefsoens.

Ik krijg wel vaker de vraag: hoe volg jij dat allemaal? Nou zo:
Laat ik beginnen met mijn e-mail.

Hoewel ik het GTD (Getting Things Done)-principe niet zo beheers als Chris Kockelkoren, toch heb ik niet zo’n last van een overvolle mailbox. Een paar jaar geleden heb ik al mijn nieuwsbrieven opgezegd en dit via RSS (lees meer>> Ding 2: RSS) in mijn reader laten komen. Dit is namelijk minder dwingend dan de mail, ik bepaal zelf wanneer ik het lees. Daarnaast staan alle e-mail notificaties van mijn sociale netwerken uit!

Ik ben een favoriete webtool gebruiker. Op de website Dingen@Zuyd (waarnaar ik in dit blog regelmatig verwijs) is veel praktische informatie en tips over het gebruik van diverse tools in het onderwijs te vinden. De laatste weken voor en na mijn vakantie heb ik deze omgeving ge-update. Door het verdwijnen van Google Reader, de RSS-functie op Google Alert (check alternatief Talkwalker), (binnenkort) iGoogle, SURFmedia en MSN was het tijd om het een en ander te wijzigen.

Voor mijn PIM gebruik ik:

Twitter1Twitter (lees meer>> Ding 22: Microbloggen) zoals vaker gezegd, is mijn permanente bijscholingscursus. Ik leer zoveel door de tips en attenderingen van mijn 700 tweeps. Natuurlijk kan (ook) ik niet alles lezen ;), daarom heb ik twitterlijsten gemaakt. Er zijn een 3tal lijsten die ik elke dag bekijk: die van de twitterende Zuyderlingen, en ik heb 2 VIPlijsten met mensen die ik zakelijk of persoonlijk zo interessant vind dat ik alles wil lezen wat ze twitteren. Als het me lukt scan ik tussendoor ook mijn twitterstream (vnl via mij iPhone en iPad). Rapporten, artikelelen, blogs en video’s waar ik iets mee wil (lezen, bloggen, nieuwsflits, attenderen) maakte ik tot voor kort favoriet via Twitter, maar die stuur ik nu naar Pocket (je moet wel even de koppeling leggen met Pocket via je settings in Twitter).

pocket

Met Pocket (formely Read It Later) kan je hetgeen je nog eens goed wil lezen later (ook offline, handig als je op reis bent) bestuderen. Vanuit Pocket beslis ik dan of ik het verwijder, het opneem in ScoopIt, Diigo, het doorstuur naar Yammer of Evernote.
Pocket heb ik geïnstalleerd op mijn smartphone en tablet. Ik heb de browser extensie geïnstalleerd op mijn iPad (Safari) en op mijn laptop (Chrome) hiermee kan ik ook artikelen/webpagina’s die ik in de browser zie en later wil lezen, bewaren.

scoopit

ScoopIt is een content curation tool. Iedereen die op een sociaal netwerk informatie deelt is een content curator. Hiervoor zijn vele tools te gebruiken, naast ScoopIt,ook  Pearltree, Paper.li (lees meer>> Ding 23: Content Curation).
Ik gebruik ScoopIt als aanvulling op Dingen@Zuyd, zie http://www.scoop.it/t/zuyd2-0. Scoops die ik maak kan ik ook weer in Twitter laten verschijnen (doe ik bijna nooit) of in Yammer (dat gebruik ik weleens, met mate ivm een jujuutjes-overload ;)). Ook collega’s van Zuyd Bibliotheek gebruiken ScoopIt om hun docenten te attenderen op de digitale content op hun vakgebied. Onlangs ontdekte ik dat je met je gratis ScoopIt account ook maandelijks een nieuwsbrief kan genereren, misschien een handige tip voor hen (dat doe je via Instellingen -> apps & Extras, met behulp van mailchimp is dit mogelijk).

diigoDiigo is een social bookmarkingtool (lees meer >> Ding 17: Social bookmarking).

Ik gebruikte het niet meer zo veel, maar met het oog op mijn Master Leren en Innoveren heb ik het weer opgepakt. Hier bewaar ik achtergrondinformatie over de onderwerpen waar ik mee bezig ben. Een soort archief.

evernote

Evernote is mijn to-do-lijst. Informatie waar ik nog iets mee wil doen: bloggen, nieuwsflits, dingen@zuyd, dat komt allemaal in Evernote. Hierin maak ik ook aantekeningen, maak ik memo’s. Ik heb al vaker geblogd dat Evernote één van mijn favoriete iPad apps is. Wil je ook aan de slag met Evernote? Check de helppagina van Evernote, voor elke device een uitgebreide handleiding beschikbaar. Of klik even door deze cursus via Slideshare.

Vooral optie 11: mailen naar Evernote gebruik is veelvuldig. Bij een Evernote-account krijg je een Evernote e-mailadres, dit adres is te vinden op je accountpagina. Voeg het toe aan je adresboek en gebruiken maar!

feedlyEn dan mijn Feedly.. :) sinds GoogleReader verdwenen is, mijn RSS-krantje. Elke avond op de bank probeer ik alle artikelen van mijn 200 blogs ;) te scannen. En net zoals je in de krant niet elk artikel lees, doe ik dat ook met mijn RSS-krantje niet. Ik heb een 30tal blogs waarvan ik alles wil lezen (die staan in een apart mapje) de andere blogs heb ik op thema ingedeeld en daarvan snel ik koppen. Is het interessant dan lees ik het. Als ik geen tijd heb om uitgebreid te lezen, stuur ik ze naar Pocket, wil ik er iets mee doen stuur ik het naar Evernote, wil ik het bewaren dan sla ik ze op in Diigo.

Helaas kan in Feedly (itt Google Reader) niet zoeken, dat is ook van de redenen om mijn Diigo-account weer te gebruiken. Deze zoekfunctionaliteit mis ik wel heel erg. Tijdens mijn vakantie is een éénmalig aanbod geweest van Feedly om voor $99 een levenslang Feedly Pro-abonnement af te sluiten waarmee je wel weer kan zoeken. Helaas was deze alleen ter beschikking voor de eerst 5.000 gegadigden. Dat aanbod heb ik gemist :( Maar om voor de rest van mijn leven $5 per maand aan Feedly te betalen om te zoeken …. dan maar mijn eigen IFTTT …

iftttAfgelopen weken kwam IFTTT (IF This Than That) verschillende keren als handige tool voorbij op Twitter. Hiermee kan je online diensten aan elkaar koppelen, zoiets wij gebruiken om onze blogpost via Twitterfeed automatisch te twitteren. Je maakt een account aan, je kiest een trigger van een web2.0-tool en een actie naar een andere web2.0 dienst. Ik heb het uitgeprobeerd, maar de ‘recipe’: ‘als ik een tweet favoriet DAN naar Evernote’ bestaat niet (meer, sinds Twitter hun api voor ontwikkelaars aan banden heeft gelegd). De overige recipes vond ik niet zo interessant muv ‘als ik een artikel in Feedly favoriet maak dan een notitie maken in Evernote’. Deze heb ik ingesteld. Er zijn ook veel meer mogelijkheden, check hier de Top Íf This Then That’Recipes.
Het linkje staat ook in ScoopIt Zuyd2.0!

Tja en hoeveel tijd me dit allemaal kost? Ik weet het niet. Ik vergeet de tijd als ik hier mee bezig ben ;) Als kenniswerker / informatieprofessional vind ik het noodzakelijk om op de hoogte te blijven van de de nieuwe ontwikkelingen, het hoort ook bij mijn werk om dat te doen. En ik vind het ook nog leuk. Win-win-situatie!

Judith


Gearchiveerd onder:Apps, Het Nieuwe Werken, Social Media Tagged: Diigo, eDingen, Evernote, Feedly, RSS, ScoopIt, twitter

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images

Pangarap Quotes

Pangarap Quotes

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Trending Articles


Pokemon para colorear


Winx Club para colorear


Girasoles para colorear


Dibujos de peces para colorear


Renos para colorear


Dromedario para colorear


People Walk Away Quotes, Inspire Quotes


“Selos Quotes” and “Tagalog Love Quotes” For you


Long Distance Relationship Tagalog Love Quotes


Mga Tala sa “Unang Siglo ng Nobela sa Filipinas” (2009) ni Virgilio S. Almario


Scooby doo para colorear


Libros para colorear


Mandalas de flores para colorear


Dibujos para colorear de perros


Mariquitas para colorear


Gwapo Quotes : Babaero Quotes


Dear Ex Quotes, Sakit Quotes


Patama Quotes : Tagalog Inspirational Quotes


RE: Mutton Pies (mely)


Ang Nobela sa “From Darna to ZsaZsa Zaturnnah: Desire and Fantasy, Essays on...





Latest Images

Pangarap Quotes

Pangarap Quotes

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC